Vragen
Veel gestelde vragen
Hoe kan ik mij aanmelden voor behandeling?
Belt u voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek 0229-268554 of vul het contactformulier in. E-mailen kan ook met de volgende gegevens; geboortedatum, postcode, huisnummer, telefoonnummer en huisarts.
Heb ik een verwijsbriefje nodig om naar jullie te gaan?
U kunt sinds 2006 rechtstreeks naar de fysiotherapeut. U heeft dus geen verwijsbriefje nodig van de huisarts. De huisarts blijft natuurlijk wel de centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. Daarom informeren wij altijd de huisarts, tenzij u aangeeft dat u dit niet wenst.
Waarom moet ik soms wel een verwijsbriefje meebrengen?
Voor iedereen van 18 jaar en ouder geldt dat alleen fysiotherapie behandelingen die staan op de chronische lijst, vanaf de 21ste (en volgende) behandeling, binnen het basispakket vallen. Daar is wel een verwijsbriefje voor nodig omdat er bij sommige zorgverzekeraars een machtigingsnummer aangevraagd moet worden. Wij kunnen u tijdens het intakegesprek vertellen of u aan uw huisarts of specialist een verwijsbriefje moet vragen.
Hoe zit het met de vergoeding fysiotherapie van kinderen tot 18 jaar?
Bij kinderen, tot 18 jaar, met een chronische aandoening worden alle behandelingen uit de basisverzekering vergoed. Kinderen met andere aandoeningen krijgen maximaal twee maal negen behandelingen per aandoening vergoed als dat medisch noodzakelijk is. Kijk in de (aanvullende) polisvoorwaarden of u voor uw zoon of dochter een verwijsbriefje nodig heeft van de huisarts of specialist.
Met welke verzekeraars heeft Instituut D&C een overeenkomst afgesloten?
Wij hebben met de 4 grootste zorgverzekeraars (VGZ/Univé, Zilveren Kruis Achmea, CZ en Menzis) een contract afgesloten en kunnen daarom alleen bij hen rechtstreeks declareren. Meer informatie vindt u bij vergoeding en verwijzing 2020.
Gaan behandelingen fysiotherapie ten koste van mijn eigen risico?
Het eigen risico, zoals de regering voor de zorg instelt, heeft alleen invloed op kosten, die worden gemaakt vanuit de basisverzekering. In de regel betreft dit de meeste kosten van de huisarts, medicijnen en ziekenhuisopname inclusief specialisten en onderzoeken. Omdat fysiotherapie bijna altijd in de aanvullende verzekering valt, heeft fysiotherapie vaak geen invloed op uw eigen risico. De fysiotherapeutische zorg die binnen de basisverzekering valt gaat wel ten koste van uw eigen risico. Voor iedereen van 18 jaar en ouder geldt dat alleen behandelingen fysiotherapie die staan op de chronische lijst, na de 20ste (en volgende) behandeling, binnen het basispakket vallen.
Declareren jullie rechtstreeks bij mijn zorgverzekeraar?
Ja, wij hebben met de grote verzekeraars een contract afgesloten en kunnen daarom naar de gecontracteerde zorgverzekeraars rechtstreeks declareren. Meer informatie vindt u bij voeding en verwijzing 2020.
Mijn werkgever betaalt mijn kosten voor revalidatie. Kunnen jullie rechtstreeks factureren?
Indien er afgesproken is dat (een deel van) de revalidatie op kosten van uw werkgever uitgevoerd wordt kunnen wij in overleg met uw bedrijfsarts en personeelsfunctionaris rechtstreeks bij uw werkgever factureren.
Wanneer heb ik een chronische aandoening?
Met de term chronische aandoening bedoelt de zorgverzekeraar iets anders dan klachten waar u gedurende langere tijd last van heeft. De zgn. Lijst Borst is een overzicht van ziekten en aandoeningen waarop de term chronisch van toepassing is. Vaak betreft het de periode na een operatie. Wij kunnen u informeren of uw klacht op de lijst staat. Dan wordt na 20 behandelingen het vervolg vergoed uit de basisverzekering, gedurende 3 tot 12 maanden afhankelijk van uw aandoening. De eerste 20 behandelingen worden vergoed door uw aanvullende zorgverzekering of voor eigen rekening, indien u niet aanvullend verzekerd bent.
Waar kan ik alles vinden over de zorgverzekeringswet en de vergoedingen voor fysiotherapie?
Op www.defysiotherapeut.com komt u meer te weten over de vergoeding van de specialist in beweging. Kijk voor polisinformatie ook eens op www.kiesbeter.nl.
Hoeveel behandelingen krijg ik vergoed?
Voor het antwoord op deze vraag kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar, uw (aanvullende) polisvoorwaarden raadplegen, kijken op www.kiesbeter.nl of het tijdens uw intakegesprek aan ons vragen.
Ik ben niet verzekerd voor fysiotherapie maar ik heb wel een behandeling nodig. Kan ik dan bij jullie terecht? En wat kost een behandeling?
Dat is geen probleem. Bij kosten, vergoeding en verwijzing staan onze tarieven voor zorg waarvoor u niet verzekerd bent. U krijgt maandelijks van ons een nota thuisgestuurd. Wilt u liever per keer betalen? Dat kan natuurlijk ook. Geeft u dit gewoon even aan bij de intake.
Hoe kan ik de rekening betalen?
Heeft u een maandelijkse nota voor fysiotherapie gehad? Gebruik dan de betaallink om te betalen via iDeal. U kunt ook het verschuldigde bedrag binnen 14 dagen na de factuurdatum, voldoen op IBAN NL93 RABO0143 3555 54 t.n.v. Instituut D&C te Hoorn.
Ik heb een vraag over de ontvangen rekening voor fysiotherapeutische zorg.
Belt u op maandag, dinsdag of donderdag tussen 08.00 en 18.00 met 0229-268554 en vraagt u naar Daniëlle Clasen-Bos. Of stuurt u een e-mail naar clasen@fysiotherapieinhoorn.nl
Ik heb geen originele nota meer (de nota is zoek geraakt, ik wil graag een nieuw origineel voor verzekeringsmaatschappij)
Stuurt u een e-mail naar info@fysiotherapieinhoorn.nl met het factuurnummer en wij sturen een nieuwe originele nota naar u op.
Kan ik uitstel van betaling krijgen? Of een betalingsregeling?
Vraag naar de mogelijkheden. Belt u op maandag, dinsdag of donderdag tussen 08.00 en 18.00 met 0229-268554 en vraagt u naar Daniëlle Clasen-Bos. Of stuurt u een e-mail naar clasen@fysiotherapieinhoorn.nl
Wat is jullie nummer van de Kamer van Koophandel?
K.v.K. Hoorn nr.37140626
Kan ik een overzicht van de betaalde en/of openstaande nota’s krijgen?
Natuurlijk kunt u een overzicht krijgen. Belt u op maandag, dinsdag of donderdag tussen 08.00 en 18.00 met 0229-268554 en vraagt u naar Daniëlle Clasen-Bos. Of stuurt u een e-mail naar info@fysiotherapieinhoorn.nl
Wat is ESWT?
Met ESWT (shockwave) wordt het pijngebied blootgesteld aan korte hoogenergetische akoestische impulsen die de stofwisseling en bloedcirculatie in het behandelde gebied verbeteren. Op deze manier stimuleren ze de aanwezige herstelmechanismen van het lichaam. ESWT is dus niets anders dan het activeren van de eigen genezingskracht van het lichaam.
Wat kost een behandeling ESWT?
Behandeling met ESWT is onderdeel van het fysiotherapeutisch behandeltraject en kost u niets extra.
Hoeveel behandelingen ESWT heb ik nodig?
Er is gebleken dat gemiddeld 5-6 behandelingen voldoende zijn. Uiteraard zijn er ook patiënten die vaker en minder vaak behandeld zijn.
Hoe lang duurt een ESWT-behandeling?
Het “shocken” op zich neemt ongeveer tien minuten in beslag. De kracht van het succes achter onze behandelingen is echter het multidisciplinaire karakter.
Wordt ESWT vergoed?
Ja, als onderdeel van het fysiotherapeutisch behandeltraject als u hiervoor (aanvullend) verzekert bent.
Met welke klachten kan ik bij jullie terecht?
Wij zijn een fysiotherapeutische praktijk gespecialiseerd in pees- en gewrichtsaandoeningen (schouderklachten, voetklachten, elleboogklachten, knieklachten) maar ook chronische lage rugklachten, nek-schouder klachten, klachten van arm, nek en schouder (KANS) behandelen wij al jaren succesvol dankzij onze meerdimensionale aanpak.
Ook voor uw revalidatie na een (kijk)operatie (hernia, knieoperatie, schouderoperatie, breuken met of zonder fixatiemateriaal behandeld) kunt u bij ons terecht.
Ik heb geen lichamelijke klachten, kan ik toch bij jullie terecht?
Iedereen kan bij ons terecht als het om preventieve gezondheidszorg gaat. Voor rugscholing, algemene conditie en krachtverbetering onder begeleiding of advies, kunt u bij ons terecht.
Wanneer en hoe zijn jullie te bereiken?
Wij zijn doordeweeks van 08.00 tot 18.00 telefonisch te bereiken op 0229-268554. Zo nodig kunt u het antwoordapparaat inspreken en dan bellen we u zo snel mogelijk terug. Per mail zijn wij zeven dagen per week te bereiken info@fysiotherapieinhoorn.nl. Wilt u in het weekend meer informatie of uw afspraak verplaatsen of afzeggen, stuur ons dan een e-mail en wij nemen dezelfde dag contact met u op.
Kan ik ook na mijn werk komen?
Wij zijn vaak tot acht of negen uur ’s avonds open.
Hoe vaak moet ik trainen voor voldoende effect?
Dit varieert, maar meestal 2 keer per week.
Hebben jullie een wachtlijst?
Door recente uitbreiding kunnen wij u snel onderzoeken, het liefst binnen drie werkdagen. Bij acute klachten kunnen wij u, in overleg met de huisarts, vaak dezelfde dag nog zien.
Waar kan ik meer informatie krijgen over hielspoor?
klik hier voor de folder ‘voetklachten’; 0229-268554 of info@fysiotherapieinhoorn.nl
Hoe behandelen jullie mijn schouderpijn?
De schoudergordel is zo complex dat iedere schouderaandoening een aparte aanpak vereist. Afhankelijk van de oorzaak van uw klacht behandelen wij met oefentherapie, massage, ESWT (shockwave), belastingbeperkende maatregelen, houdings- en bewegingsadviezen, mobilisaties om de bewegelijkheid te onderhouden of vergroten, coördinatieoefeningen en sportspecifieke training. Voor meer informatie over onze aanpak kunt u onze folder schouderklachten downloaden
Wat kost het echografisch onderzoek?
Het echografisch onderzoek is onderdeel van ons fysiotherapeutisch onderzoek en kost u dus niets als u verzekerd bent voor fysiotherapie. Indien u niet aanvullend verzekerd bent, vindt u de actuele tarieven hier.
Wat kunnen jullie met een echo zien?
Bij Instituut D&C wordt er geprotocolleerd onderzoek gedaan van de schouder-, de elleboog-, de pols-, de heup-, de knie- en de enkelregio.
Spieren | Scheuren, littekens, kalkneerslag |
Pezen | Peesontstekingen, peesirritaties, scheuren, kalkneerslag, (sub-)luxatie |
Slijmbeurzen | Slijmbeursontsteking |
Gewrichtsbanden | Verstuikingen, scheuren |
Kapsels | Kapselontsteking, scheuren |
Kraakbeen | Gewrichtsslijtage, defecten |
Meniscus | Scheuren |
Botten | Losse botfragmenten, botbreuken |
Zenuwen | De tunnel, zoals bij het carpaal tunnel syndroom |
Waarom krijg ik bij jullie bijna geen huiswerkoefeningen mee?
De kracht van onze oefentherapie is de toepasbaarheid in het dagelijks leven. U leert alledaagse zaken zoals tillen, het huishouden en uw werk op een gezonde en verantwoorde manier uit te voeren en daar heeft u het al druk genoeg mee.
Wat moet ik meenemen als ik voor de eerste keer kom?
Voor het intakegesprek heeft u nodig; uw legitimatie en eventueel de verwijsbrief van de huisarts of specialist indien u verwezen bent.
Wat moet ik meenemen als ik bij jullie onder behandeling kom?
Makkelijk zittende kleding is aan te raden als u bij ons onder behandeling bent. U kunt zich bij ons ook omkleden. Een handdoek is prettig tijdens de oefeningen of op de behandelbank. Voor aandoeningen aan de schouder of nek is het voor vrouwen aan te raden een hemdje met spaghettibandjes onder uw kleding te dragen.
Wat moet ik doen als ik verhinderd ben?
Uw behandeling moet minimaal 24 uur van te voren afgezegd worden anders worden de kosten voor de geplande behandeling in rekening gebracht. Afmelden kan telefonisch (0229-268554) of via e-mail info@fysiotherapieinhoorn.nl
Kan ik mijn voorkeur aangeven voor een behandelend fysiotherapeut?
Natuurlijk kunt u uw voorkeur aangeven. Het is tenslotte uw lichaam. Wij houden zeker rekening met uw voorkeur.
Wordt mijn huisarts op de hoogte gebracht?
Tussen Instituut D&C en huisartsen zijn goede afspraken gemaakt. Tijdens het intakegesprek wordt allereerst een screening uitgevoerd waarbij gekeken wordt of u bij ons op het juiste adres bent. Het screeningsverslag wordt, indien u hiermee akkoord gaat, naar uw huisarts verstuurd. Ook indien u door ons verwezen wordt naar een andere specialist gebeurt dit in overleg met de huisarts.
Ontvangt mijn huisarts een verslag als ik bij jullie uitbehandeld ben?
Uw huisarts wordt standaard geïnformeerd na het intakegesprek en bij beëindiging en/of complicaties, tenzij u aangeeft dit niet te willen.
Mag ik bij twee fysiotherapeuten tegelijk onder behandeling zijn?
Dat ligt aan uw (aanvullende) polisvoorwaarden. Het is in ieder geval niet verstandig om bij twee verschillende therapeuten op dezelfde dag af te spreken, ook al is het voor verschillende aandoeningen.
Hoe waarborgen jullie de kwaliteit van fysiotherapeutische zorg?
Een fysiotherapeut moet ingeschreven staan in het wettelijke BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). De titel fysiotherapeut is wettelijk beschermd en mag dus niet door iedereen gebruikt worden. Vanuit de beroepsorganisatie, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), wordt een actief beleid gevoerd om de kwaliteit van fysiotherapie verder te verhogen. Daarbij kunt u denken aan gedragsregels, richtlijnen voor behandelingen, een wettelijke klachtenprocedure en wetenschappelijk onderzoek. Ook wordt bijscholing gestimuleerd. Wie aan alle eisen van behandelingen, praktijkervaring, scholing en vakoverleg voldoet, wordt toegelaten tot het kwaliteitsregister fysiotherapie van het KNGF. Verder wordt bij Instituut D&C het hele jaar door de patiënttevredenheid getoetst en de kwaliteit zo geëvalueerd en gewaarborgd.
Wat is een registerfysiotherapeut?
Fysiotherapeuten die voldoen aan alle kwaliteitseisen en werken volgens de richtlijnen van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), worden toegelaten tot het kwaliteitsregister fysiotherapie en mogen zich daadwerkelijk registerfysiotherapeut noemen. Ook om geregistreerd te blijven moeten registerfysiotherapeuten blijven voldoen aan de kwaliteitseisen, na- en bijscholing en richtlijnen.
Wat is dry needling?
Meer informatie over dry needling vindt u op deze pagina. Ook is er een speciale patiëntenfolder
Wanneer mag ik tijdelijk niet behandeld worden met dry needling?
U mag niet worden behandeld als u niet uitgerust bent, koortsig of grieperig bent. Zorg dat u voldoende gegeten heeft voor de behandeling en zorg na de behandeling voor voldoende gedoseerde rust. Koelen of warmte kan u helpen na de behandeling. De stijfheid en het zware gevoel zijn normaal na de behandeling en duren enkele uren tot een paar dagen. Dagelijks rekken versnelt de nareactie. Meer informatie vindt u in de patiëntenfolder.
Wanneer wordt dry needling mij afgeraden?
U mag niet worden behandeld als u zwanger bent. Ook mag u niet behandeld worden in de borststreek als u een pacemaker heeft. Als u ernstige bloedingproblematiek heeft of veel antistollingsmedicatie gebruikt, wordt dry needling afgeraden. Lokale infecties en systeeminfecties (ziekten die veroorzaakt worden door virussen, bacteriën, schimmels of parasieten) zijn uitgesloten van behandeling. Voor en na een operatie mag u zes weken niet behandeld worden in de regio van de operatie. Verder mag u niet behandeld worden bij een kunstmatige hartklep, verminderd afweersysteem (HIV, kanker, reuma, hemofilie), status na klierresectie of oedeem, tumor of huid- en/of metaalallergie.
Mijn vraag staat er niet tussen. Wat nu?
Stuur ons een e-mail en wij proberen uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. Bellen kan ook; 0229-268554.