Shockwave therapie (ESWT)
Shockwave therapie (ESWT) wordt beschouwd als een van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling. Diverse wetenschappelijke studies tonen aan dat shockwavetherapie bij verschillende aandoeningen vaak erg goede resultaten geeft.
Chronische pijn wordt vaak veroorzaakt door irritaties, verdikking of verkalkingen van pezen of van de slijmbeurs. Ook verkrampte spieren of spierknopen (trigger points) kunnen veel pijn veroorzaken. In tegenstelling tot conventionele behandelingsmethodes kan bij shockwave therapie de oorzaak van de pijn worden bestreden, zonder medicatie of chirurgie.
Bij welke klachten wordt shockwave therapie succesvol toegepast?
Shockwave therapie is zeer effectief bij klachten zoals:
- schouderaandoeningen (frozen shoulder, overbelastingsklachten, peesirritatie, peesontsteking, slijmbeursaandoeningen, gevolgen na een peesruptuur, inklemmingsklachten bij belasten)
- elleboogsklachten (tenniselleboog, golfelleboog)
- polsklachten (carpaal tunnel syndroom, peesirritatie)
- handklachten (ziekte van Dupuytren)
- heupklachten (slijmbeurs- en peesaandoeningen)
- knieklachten (peesirritatie, runnersknee/lopersknie, jumpersknee)
- achillespeesaandoeningen (peesirritatie, inklemmingsklachten, aanhechtingsproblemen, exostose van Haglund)
- voetklachten (morton’s neuroom, hielspoor, peesplaatirritatie)
Hoe werkt Shockwave therapie?
De fysiotherapeut vindt op basis van een gesprek en een lichamelijk onderzoek het pijngebied. Aanvullend onderzoek wordt gedaan door middel van echografie.
Nadat de diagnose vastgesteld is en daaruit blijkt dat shockwavetherapie nodig is, wordt het pijngebied blootgesteld aan korte shockwave impulsen. Dit gebeurt met behulp van een ‘behandelkop’. De behandeling duurt niet lang, zo’n 15 minuten per sessie. Shockwave therapie heeft alles te maken met het activeren van de eigen genezingskracht van het lichaam. De hoogenergetische akoestische impulsen verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie in het pijngebied. Op die manier wordt het herstelmechanisme van het lichaam gestimuleerd.
Het resultaat van Shockwave therapie
Shockwave therapie geeft pijnvermindering, verbetert de stofwisseling, bloedcirculatie en functieherstel. In veel gevallen blijkt een operatie na behandeling met ESWT onnodig. Verder heeft u geen tot weinig last van bijwerkingen en geen onnodig lange revalidatie met normale fysiotherapie, die weinig succesvol blijkt bij peesaandoeningen. De behandeling met ESWT kan -mits juist uitgevoerd- gevoelig tot pijnlijk zijn.
- Behandeling zonder geneesmiddelen of chirurgie.
- Kortdurende behandeling (15 minuten per sessie).
- Uitstekend resultaat na slechts 2 tot 4 behandelingen.
- Stimuleert het lichaamseigen herstelproces.
- Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen.
- Weinig bijwerkingen. Wel kan direct na de behandeling een lichte roodheid of zwelling ontstaan.
- Dankzij Shockwavetherapie kan een injectie of zelfs een operatie overbodig blijken.
- Na de behandeling al pijnvermindering en verbetering van de beweeglijkheid.
Vergoeding van Shockwave therapie:
Shockwave therapie wordt gezien als normale fysiotherapie. Afhankelijk van uw aanvullende verzekeringspakket kunt u de behandelingen vergoed krijgen. Raadpleeg u zorgverzekeraar voor meer informatie. U heeft voor shockwave therapie als onderdeel van uw behandelplan geen verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.
Instituut D&C is dé specialist voor multidisciplinaire shockwave therapie in combinatie met fysiotherapie in Hoorn bij peesklachten.
Interesse in shockwavetherapie? Maak direct een afspraak
Wetenschappelijk bewijs:
Waarom een behandeling met Shockwavetherapie zo’n positief effect heeft kan nog niet volledig verklaard worden. Wel is er aangetoond dat er een toename plaatsvindt van botvorming, herstel van non-unions, een neovascularisatie van de overgang van bot naar pees en cellulaire effecten als een toename van celpermeabiliteit, stimulering van de celdeling en productie van cytokininen door de cel.
Klik hier voor de laatste inzichten bij peesplaatirritatie
Klik hier voor de laatste inzichten bij peesaandoeningen
Ervaringen van patiënten met shockwave.